Thursday, June 17, 2010

Don't worry,if there's a will,theres' a way :)

MARA dan JPA Hentikan Penajaan Pelajar ke Luar Negara 

Oleh Amir Said pada June 15th, 2010

 

Biasiswa MARA

3 Jun 2010: Majlis Amanah Rakyat (MARA) telah mengubah dasar yang sedia ada untuk penajaan pelajar ke luar negara. MARA hanya memberi fokus tajaan kepada pelajar yang mendapat tempat di universiti tersohor dan mempunyai reputasi baik seperti Cambridge, Harvard, Oxford, London School of Economics, Imperial College dan Monash University di Australia.
Tajaan kepada penuntut yang melanjutkan pengajian di luar negara untuk pengajian ijazah pertama dan peringkat sarjana juga akan tertakluk kepada bidang tertentu yang kritikal seperti perubatan, patalogi dan bius. Pelaksanaan dasar baru itu akan membolehkan MARA memberi keutamaan menaja penuntut cemerlang di universiti tempatan dan sekali gus dapat mengurangkan perbelanjaan agensi berkenaan.


Biasiswa JPA

14 Jun 2010: Sebanyak 1,500 tempat yang ditawarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk Program Ijazah Luar Negara (PILN) akan ditamatkan bermula tahun depan. Walau bagaimanapun, pelajar yang mendapat tempat di universiti termuka di dunia masih boleh mendapat biasiswa JPA. Perubahan dasar JPA ini tidak menjejaskan pemberian 300 tempat untuk pelajar yang layak berdasarkan merit dan tidak mengira bangsa.
Sama seperti MARA, matlamat JPA ialah untuk memastikan lebih ramai lagi pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan SPM mendapat biasiswa di universiti-universiti tempatan.

Nota: Berita ini pasti akan membuatkan ibu bapa dan calon-calon SPM sedih dan terkilan. Pada saya, universiti-universiti di Malaysia pun bagus dan sama taraf dengan universiti di luar negara. Jika teringin sangat nak ke luar negara, dapatkan result yang terbaik untuk ijazah pertama dan menyambung pengajian master dan PhD di luar negara.


Thanks to OhMalaysia.com for the info :)

Wondering : Kenapelah time kite je mesti ade perubahan perubahan macam ni?Dulu PTS stop masa zaman kite jugak,then Bahasa Inggeris in Math and science,then Gred SPM pulak.haishh.Maybe,our batch is supposed to be named as Transformers Gen .HAHAHA :))


2 comments:

.Ajima-jimut. said...

hahahaha.yap yap.tyme batch kita je mst wat perubahan nu la ni la.heshh t____t.

btw,perut baby comel ni mcm erut aku.hahahaha Xd

nurul farahizzati zakaria said...

macam best gak transformer gen..
ala.. tgk la cogan kita..
always makes a difference..
aduyai~

Thursday, June 17, 2010

Don't worry,if there's a will,theres' a way :)

MARA dan JPA Hentikan Penajaan Pelajar ke Luar Negara 

Oleh Amir Said pada June 15th, 2010

 

Biasiswa MARA

3 Jun 2010: Majlis Amanah Rakyat (MARA) telah mengubah dasar yang sedia ada untuk penajaan pelajar ke luar negara. MARA hanya memberi fokus tajaan kepada pelajar yang mendapat tempat di universiti tersohor dan mempunyai reputasi baik seperti Cambridge, Harvard, Oxford, London School of Economics, Imperial College dan Monash University di Australia.
Tajaan kepada penuntut yang melanjutkan pengajian di luar negara untuk pengajian ijazah pertama dan peringkat sarjana juga akan tertakluk kepada bidang tertentu yang kritikal seperti perubatan, patalogi dan bius. Pelaksanaan dasar baru itu akan membolehkan MARA memberi keutamaan menaja penuntut cemerlang di universiti tempatan dan sekali gus dapat mengurangkan perbelanjaan agensi berkenaan.


Biasiswa JPA

14 Jun 2010: Sebanyak 1,500 tempat yang ditawarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk Program Ijazah Luar Negara (PILN) akan ditamatkan bermula tahun depan. Walau bagaimanapun, pelajar yang mendapat tempat di universiti termuka di dunia masih boleh mendapat biasiswa JPA. Perubahan dasar JPA ini tidak menjejaskan pemberian 300 tempat untuk pelajar yang layak berdasarkan merit dan tidak mengira bangsa.
Sama seperti MARA, matlamat JPA ialah untuk memastikan lebih ramai lagi pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan SPM mendapat biasiswa di universiti-universiti tempatan.

Nota: Berita ini pasti akan membuatkan ibu bapa dan calon-calon SPM sedih dan terkilan. Pada saya, universiti-universiti di Malaysia pun bagus dan sama taraf dengan universiti di luar negara. Jika teringin sangat nak ke luar negara, dapatkan result yang terbaik untuk ijazah pertama dan menyambung pengajian master dan PhD di luar negara.


Thanks to OhMalaysia.com for the info :)

Wondering : Kenapelah time kite je mesti ade perubahan perubahan macam ni?Dulu PTS stop masa zaman kite jugak,then Bahasa Inggeris in Math and science,then Gred SPM pulak.haishh.Maybe,our batch is supposed to be named as Transformers Gen .HAHAHA :))


2 comments:

.Ajima-jimut. said...

hahahaha.yap yap.tyme batch kita je mst wat perubahan nu la ni la.heshh t____t.

btw,perut baby comel ni mcm erut aku.hahahaha Xd

nurul farahizzati zakaria said...

macam best gak transformer gen..
ala.. tgk la cogan kita..
always makes a difference..
aduyai~

Post a Comment

tengs!

 
Together we unite as Zealous Generation 0509